Janne Brit Rustad

Skuespiller, Kvinne, 47 år, Trondheim
Bio

Janne Brit Rustad er utdannet skuespiller ved Teaterhøgskolen i Nord-Trøndelag HiNT/Nord Universitet og har base i Trondheim. Hun er daglig leder i teaterkompaniet Konstellasjonen, som hun startet sammen med fire andre skuespillere i 2010.

 

Janne Brit har gjennom sitt kunstnerskap hatt fokus på scenekunst for barn og unge, både gjennom arbeid i eget kompaniet og hos andre kompani som Cirka Teater og Teater Fot. Hun har produsert og spiller for ulike målgrupper, fra babyteater til voksen ungdom. Hun mottok toåring arbeidsstipend i 2014-2015 og treårig arbeidsstipend for perioden 2021-2023 og Trondheim kommunes kulturlegat med fordyping i scenekunst for barn og unge. Utforsking av interaktive dramaturgier, målgruppespesifikt arbeid, scenekunst for barn med spesielle behov og undersøkelser av visuelle utrykk hvor scenografi og kostyme er sentrale medspillere, har blant annet stått i fokus i arbeidet. 

Janne Brit har også vært engasjert ved Teater Ibsen med både regi og ny dramatisering sammen med teatersjef Thomas Bye på Jungelboken. I tillegg til å turnére med eget kompani reiser hun også mye med kompaniet Teater Fot, og i 2018 representerte de Norge på ASSITEJ Artistic Gathering i Beijing, Kina med babyforestillingen «Spurv». I 2017 var samme forestilling Norges bidrag på ASSITEJ Garthering i Cape Town. Janne Brit jobber også i Sykehusklovnene. 

 

Konstellasjonen har gjort seg bemerket gjennom sine fysiske og visuelle forestillinger for barn og unge, og turnerer i inn – og utland, i ulike skolesekker og som gjestespill ved teater. De har blant annet ved flere anledninger gjestet Den Nationale Scene, Haugesund Teater og Turneteateret i Trøndelag, og har turnert i Mumbai, Spania, Frankrike og Polen, og ble i 2014 invitert som Guest of honor på festivalen Fatej i Kamerun. De har også som eneste norske kompani deltatt på Spanias største scenekunstmarked for barn, to år på rad. Deres samarbeid med kostymedesignere og scenografer ved Teateratelier i Trondheim har resultert i oppmerksomhet fra flere hold, og kostymer fra forestillingene "Over stokk og stein" og "Ugler i mosen" deltok på verdensutstillingen for kostymer i Moskva i 2015, som eneste norske bidrag.

I 2020 produserte kompaniet sin tiende forestilling, VÅKENATT ble produsert ved Turnéteatret i Trøndelag i co-produksjon med teatret og Rosendal Teater i Trondheim. Jubileumsforestillingen VÅKENATT vant Kulturtankens pitchekonkurranse SPOR samme år. Kompaniet ble også høsten 2020 nominert til Bykunstnerstipendet i Trondheim. I 2021 vant kompaniet en ny pitchekonkurranse, denne gangen for beste kulturprosjekt på Scenetreff ved Turnéteatret. 

Bio
Foto: Nicola Lolli, LolliArt
Bilde
10