Silje Onstad Hålien

Danser, Kvinne, Oslo
Bio
Silje Onstad Hålien er opprinnelig fra Valdres, nå bosatt i Oslo.
Hun er danser og koreograf, og setter opp egne forestillinger både under eget navn samt kompaniet Villniss - som drives i samarbeid med komponist Andreas Ljones. Villniss har skapt flere helaftens dans-og musikkproduksjoner, og er kjent for å skreddersy dans og musikk til stedsspesifikke arenaer. 
I sitt kunstneriske virke er Onstad Hålien opptatt av å bruke det folkelige materialet innenfor dans og musikk i et samtidig uttrykk og hun er en svært sentral skikkelse i utviklingen av det sceniske feltet innen tradisjonsdans.
Onstad Hålien er kjent for blant annet forestillingene "Dei gamle er eldst" og "101 hattar å sparke før eg døyr", og gjennom rolletolkninger som Smirre Räv på Västanå teater, Fossegrimens dotter på Det Norske Teatret og tittelrollen i "Pøbel i Pels" på Riksscenen. I tillegg har Onstad Hålien gjort regi på Meisterkonsert i Operaen - en folkemusikalsk festaften med 80 musikere og dansere, og i 10 år utviklet forestillinger for barn. Internasjonalt har hun samarbeidet med kompanier som Attakkalari Dance Company i Bangalore, 4 for Dance i Ungarn og med Wushudansere i Shanghai for å nevne noen. 
I 2011 ble hun som første kvinne i Norge kvalifisert for Eliteklassen i hallingdans. I 2015 ble hun kåret til Årets Folkemusiker, av hele folkemusikk-og folkedansbransjen på Folkelarm. Onstad Hålien har vært ansatt i Skuespiller-og danseralliansen siden 2015. 
Knut Utler
Bilde
15