Tilbake til alle kurs

Opphavsrett og åndsverkloven for kunstnere

SKUDA
27 May
Sted: Bergen 27.05.2021-28.05.2021 10:00-15:00


Som et fagligtilskudd til festivalprogrammet under Festpillene i Bergen, arrangerer Skuespiller-og danseralliansen i samarbeid med PROSCEN og Festspillene i Bergen, og med tilskudd fra Bedriftsinternopplæring ved Vestland Fylkeskommune, dette kurset, som en del av en seminar- og kursrekken, som tar deg steg for steg gjennom dine viktigste opphavsrettslige rettigheter som utøvende kunstner.

Hvilke rettigheter har du som utøvende kunstner og medskaper i et verk? I dette kurset får du førstehånds opplæring i opphavsrett og utøververes eventuelle eierskap i forestillinger. Du får også innblikk i hvordan du skal sikre at slike rettigheter ivaretas i kontraktene. Kurset går over to dager og er praktisk anlagt med utgangspunkt i en forestilling alle kursdeltagere skal se sammen. Deretter skal jussen «rulles ut» fra noe konkret og praktisk.

Dr. (PhD) Irina Eidsvold-Tøien gir oss en introduksjon til opphavsretten og åndsverkloven, og tar oss med gjennom de mest grunnleggende rettighetene for utøvende kunstnere, med den hensikt å gjøre lovverket forståelig og gi oss litt bedre redskap til å håndtere rettigheter koblet til eget arbeid. 

Kursforløpet

Første dag, får kursdeltagere en introduksjon og forelesning i opphavsrett før de sammen skal se en forestilling. I løpet av dag to skal kursdeltagere jobbe med forestillingen som casemateriale, som gir grunnlag for diskusjon og kontekstualiserer jussen. 

27.05 Kl. 10:00 – 12:00 Forelesningen «Opphavsrett og åndsverkloven – for nybegynnere»
27.05 Kl.  kommer        Se forestilling
(er inkludert i kursavgiften)
28.05 Kl. 10:00 – 13:00 Case arbeid

Kursholder Dr. (PhD) Irina Eidsvold-Tøien fullførte sin doktorgrad ved Universitetet i Oslo innen opphavsrett med avhandlingen «Skapende, utøvende kunstnere». Eidsvold-Tøien er ansatt som førsteamanuensis ved BI Handelshøyskolen i Oslo. I tillegg jobber hun 20% som advokat for kunstnerorganisasjonen Creo. Tidligere har hun arbeidet som juridisk sjef for komponistorganisasjonen TONO og som advokat med immaterielle rettigheter og rettsinformatikk som arbeidsfelt.
I 2021/2022 skal Eidsvold-Tøien fortsette sitt forskningsarbeid innenfor feltet utøvende kunstneres og deres rettsposisjon og virke, og har planlagt å være på University of California på Berkeley og skrive om utøvende kunstneres opp mot personvernet.


Fagprogrammet er en del av Skuespiller- og danseralliansens Kompetanseprosjekt 2021, og er en av fem store nasjonale seminar- og kursrekker som arrangeres i 2021. For mer informasjon om de andre prosjektene, klikk her (www.skuda.no).  

Annet:
-
Har du spørsmål til kurset, ta gjerne kontakt med Rudi Skotheim Jensen på rudi (@) skuda.no
-
SKUDA har nulltoleranse for alle former for kritikkverdige forhold, og følger NTO sin etiske standar for forebygging av trakassering. Les om våre rutiner for varsling her.
- Påmeldingen er bindende. Dersom du aksepterer men velger å ikke delta, en uke før kursstart, vil du alikevel være nødt til å betale kursavgift.Påmelding
Kalender
Last opp CV