I dag ble det klart hvilke skuespillere og dansere som blir ansatt i Skuespiller – og danseralliansen (SKUDA) i 2021. SKUDA øker antallet ansatte fra 96 til 106 scenekunstnere.
- At vi i år kan ansette ytterligere 10 nye kunstnere er vi svært glade for, spesielt etter et svært krevende år der pandemien har ført til et nedstengt kulturliv. Krisen har rammet alle kunstnere som i stor grad har fått kansellert og utsatt sine jobber, og stått på bare bakke. Innenfor scenekunstfeltet gjelder dette spesielt de som ikke har fast ansettelse, som jo er de aller fleste, sier Tone Øvrebø Johannessen.
Ansettelsene i Skuespiller- og danseralliansen er et betydelig virkemiddel i scenekunst- og kunstnerpolitikken, med den hensikt å tilrettelegge for at frilansdansere og skuespillere kan utvikle bærekraftige kunstnerkarrierer.
Denne ansettelsesformen bør politikerne se er et spesielt godt virkemiddel også nå når samfunnet skal gjenåpnes og kulturlivet gradvis skal komme tilbake. For dansere og skuespillere uten faste ansettelser er det å ha Skuespiller- og danseralliansen i periodene mellom jobber en anerkjennelse av deres kunstneriske virke og erfaring.
Målet er å ha 150 kunstnere tilknyttet Skuespiller- og danseralliansen ved utløpet av 2024.
- Årets nye ansatte representerer stor sjangermessig variasjon i det de arbeider innenfor; fra samtidsuttrykk i dans og teater, afrikansk og karibisk dans, performance og musikaler til de mer klassiske oppsetningene, sier Øvrebø Johannessen.
Følgende ti kunstnerne er nyansatt pr. juni 2021:
Dansere: Gustav Kvale, Joel Ramirez, Ole Kristian Tangen, Wolman Michelle Luciano.
Skuespillere: Espen Mauno, Elisabet Topp, Hanne Gjerstad Henrichsen, Håkon Mathias Vassvik, Sigmund Njøs Hovind, Thea Skallevold
- Kunstnerne som blir ansatt i år er bosatt i tre ulike fylker; Viken, Vestland og Oslo. Imidlertid vet vi av erfaring at bostedsadresse ikke gjenspeiler hvor kunstnerne jobber, og flere skal jobbe i andre fylker og i utlandet i den nærmeste tiden, forteller Øvrebø Johannessen.
Når søknader vurderes, er høy kunstnerisk aktivitet det viktigste kriteriet. Ansettelsene er en viktig investering i både kvalitet og økt verdiskapning, der SKUDA fungerer som en sikring for kunstnerskapets kontinuitet, ivaretagelse og utvikling.
Etter mer enn et år med pandemi vet vi at det å ha en kontinuerlig arbeidsplasstilhørighet, kolleger og et fellesskap bidrar sterkt til å holde motivasjonen oppe. Det er en av styrkene ved Skuespiller- og danseralliansen for kunstnere som arbeider i et fragmentert arbeidsliv.
I 2010, når en nervøs dansestudent skulle hoppe ut i freelance livet, hadde han ingen aning om hva som ventet han 11 år senere. Tusen takk til Skuespiller- og danseralliansen som gir meg tryggheten av å ha en fast tilhørighet. Tusen takk til alle som har formet meg til den jeg er i dag, og gjør at jeg nå kan kalle meg med stolthet en del av SKUDA-kollegiet, sier Gustav Kvale.
Joel Ramirez er danser og har jobbet i kompaniet Tabanka Dance Ensemble over mange år, i tillegg har han vært med på store produksjoner med kompaniet på Den Norske Opera & Ballett og Dansens Hus i flere sesonger. Ramirez underviser også og har holdt klasser i blant annet England, USA og Canada.
Hanne Gjerstad Henrichsen har stått på scener i både inn og utland, og har de siste par årene også figurert i TV-serier som Parterapi, Helt Perfekt og HBO-serier som Berlin-Station og Beforeigners 2. Hun sier selv at hennes styrke som skuespiller ligger både i det fysiske kroppsspråket, teft for komisk/ tragikomisk timing, og evnen til å formidle tekst med sterk tilstedeværelse og nær tilgang på alle emosjoner.
Håkon Mathias Vassvik arbeider som frilans skuespiller, regissør og dramatiker. Han driver kompaniet Koie sammen med arkitekt Anastasia Glukhova. Han kan snart sees på Black Box Teater i MADAM av Henriette Pedersen.
Ole Kristian Tangen er utdannet ved Spin Off i Oslo, og har i sitt arbeidsliv bodd og virket i Spania for å jobbe med kompaniet IT Dansa. I dag jobber han nasjonalt og internasjonalt som danser og koreograf, blant annet som en del av kompaniet Tangen|Benzal og med tilknytning til kompaniet zero visibility corp. Han har blitt tildelt flere priser for sitt koreografiske arbeid, blant annet «Premi de Dansa del Institut del Teatre»
Thea Elisabeth Skallevold har bred erfaring som utøver innen fysisk teater, dans og figurteater, samt tekstbaserte forestillinger, kortfilm og innleseroppdrag. Hun har produsert flere egne forestillinger, og har sin utdannelse fra Teaterhögskolan i Stockholm.
Sigmund Njøs Hovind er utdannet skuespiller ved Högskolan för scen och musik i Göteborg i 2011, og har siden det jobbet ved institusjonsteatre, i det frie feltet samt i film/tv-produksjoner.
Jeg er opptatt av neste generasjon. Av å sørge for at det er en. Jeg er opptatt av å sprenge egne grenser, av foreningen av kropp og sjel som skjer når jeg danser. Jeg danser for meg selv, og jeg danser for at andre skal oppleve noe. Skal føle, skal helbrede. Dans er en del av livet og livet er en dans. Wolman Michelle Luciano, danser.
Elisabet Topp er skuespiller og har jobbet både med etablerte scenekunstkompanier i det frie feltet og for institusjons- og regionteatre i Norge og i utlandet. Hun har i mange år samarbeid med det anerkjente kompaniet NIE /New International Encounter og driver teaterkompaniet ERLER sammen med Cecilie Lundsholt hvor de jobber spesielt med stedssensetivt og interaktivt teater.
Espen Mauno, skuespiller er en skuespiller med forkjærlighet for musikkarbeid til scenen, for detaljert karakterarbeid og for et kollektivt eierskap til forestillingen som spilles.
SKUDA har pr juni 2021: 106 kunstnere ansatt, 53 dansere og 53 skuespillere.
Kunstnerne blir ansatt etter søknad hvor kriteriene bl.a. er at man må ha hatt mye arbeid i midlertidige engasjementer eller oppdrag som dansere og skuespillere de senere årene. Som ansatt kunstner har man Skuespiller- og danseralliansen som arbeidsgiver mellom kunstneriske engasjementer. Ansettelsen sikrer kunstnerne inntekt og opptjening av sosiale rettigheter og pensjon.
Kunstnerne er mentorer for yngre kunstnere og deltar på kurs og andre kompetanseutviklende tilbud. De kan konsentrere seg om faglig og kunstnerisk utvikling i periodene mellom ansettelser/oppdrag hos andre arbeidsgivere, og styrke sin karriereutvikling.
Samlet sett arbeider kunstnerne i SKUDA i et bredt spekter av frie grupper og prosjekter, i offentlige og private teatre, i den kulturelle skolesekken, hos Sykehusklovnene, i spillefilmer, tv-dramaserier og radioteater m.v. Forestillingene de medvirker i blir vist i hele Norge og i mange land verden over. Kunstnerne bidrar til økt verdiskapning gjennom å jobbe i nye produksjoner og turnéer, noe som fører til en vekst i kulturlivet nasjonalt, og anerkjennelse av norske kunstnere internasjonalt.
Skuespiller- og danseralliansen bidrar til å avlaste NAV og sikre en hensiktsmessig tilknytning til scenekunst, film- og TV-bransjen.
I Sverige har Dansalliansen, TeaterAlliansen og Musikalliansen eksistert i mange år og har pr juni 2021 ca 400 kunstnere, men skal utvide i løpet av året.