Vi har allerede kommet oss godt inn i mai, og gleder oss over varmere og lysere dager.
I dette nyhetsbrevet kan du lese om vårt fagprogram All you need is Lov § under Festspillene i Bergen 27-29. mai, der vi har samlet all jussen du som kunstner kan nyte godt av i din karriere. Du finner også informasjon om vårt arrangement Frilanstreffet, der vi har invitert nasjonale og internasjonale forelesere til å dele sine beste argumenter i et forsvarsseminar for kunstens plass i samfunnet.
ALL YOU NEED IS LOV § er et samarbeid mellom Skuespiller- og danseralliansen, Proscen og Festspillene i Bergen, og er et faglig tilskudd til festivalen bestående av kurs, seminar og workshop med fokus på opphavsrett og åndsverkloven for kunstnere. Fagprogrammet har Skuespiller- og danseralliansen fått tilskudd til fra Bedriftsinternopplæring ved Vestland Fylkeskommune. Under følger kort informasjon om programmet, som arrangeres både fysisk og digitalt og er åpent for påmelding! Alle seminarene arrangeres fysisk i Bergen, men kan også følges med på helt gratis digitalt.
Kurset opphavsrett og åndsverkloven for kunstnere (27. & 28.05) gjennomføres fysisk og vi har fremdeles et par ledige plasser for den raske. I kurset gir Dr. (PhD) Irina Eidsvold-Tøien oss en introduksjon til opphavsretten og åndsverkloven, og tar oss med gjennom de mest grunnleggende rettighetene for utøvende kunstnere, med den hensikt å gjøre lovverket forståelig og gi oss litt bedre redskap til å håndtere rettigheter koblet til eget arbeid. Inkludert i kurset er billetter til ‘The American Moth’ i Griegsalen av Alan Lucien Øyen og winter guests.
Programmet for torsdag 27.05
10.00 – 13.00 Foredrag: Introduksjon Opphavsrett og åndsverkloven
Foredrag: Rimelig vederlag
13:00 - 14:00 Pause
14.00 – 16.30 Seminar: Digitalisering og digitale flater
Du kan melde deg på delta digitalt her
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_oQua7h8dSaCegPmkcIQpWw
Programmet lørdag 29.05
Del 1 : 10:00 - 11:30: Kontrakter, avtaler og uforutsette hendelser
Del 2 : 11:45 - 12:45: Juss Grand Prix
Du kan melde deg på for å delta digitalt her
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_Q6kKA-mDQM6QugzESuO6CA
Fagprogrammet i Bergen er en del av Skuespiller- og danseralliansens faglige satsning Kompetanseprosjektet 2021, som er utformet etter SKUDAs plan for kompetanseutvikling og består av ett mentoringprogram med fem tilhørende nasjonale faglige arrangementer. Les mer om Kompetanseprosjektet 2021 her https://skuda.no/mentoringprogrammet under tittelen «Mentoringprogram for kunstnere i Skuespiller- og danseralliansen».
FRILANSTREFFET – en foredragsserie om kunstens samfunnsverdi (10.juni)
Trakassering, forslag om kutt i kulturbudsjettene, nedstenging, utfordringer rundt kunstnerisk ytringsfrihet. I lys av de siste årenes hendelser er det ikke spesielt hyggelig å være kulturarbeider, og det er i det hele tatt lett å føle seg både angrepet og misforstått som bransje.
Skuespiller- og danseralliansen ruster opp til det årlige Frilanstreffet under Heddadagenes fagprogram, og arrangerer et forsvarsseminar for kunstens plass i samfunnet. En slags kunstnerisk beredskapsplan. Kunstens egenverdi er selvsagt, men andre verdier kunsten bringer inn i samfunnet og befolkningen kan lett bli oversett.
Sesongens utgave av Frilanstreffet arrangeres som en foredragsserie, her lanserer Subjekt sin første fysiske utgivelse siden 2014. SKUDA er stolt presentør og hovedannonsør i Subjekt-håndboken «Derfor trenger vi kunst og kultur».
– Kall det gjerne en anvendelig argumentasjonsguide eller en retorisk verktøykasse. Kildene vi prater med vil blåse nytt liv i de kulturpolitiske kjepphestene, og kanskje tilføre noen nye. Eksperter gir tips til hvordan du skal svare når din skatteskeptiske onkel går løs på offentlig finansiering av kunst og kultur. Og mye mer, sier redaktør Danby Choi.
Danby Choi blir dessuten årets moderator, og med oss har vi blant annet professor i kultursosiologi ved Norges musikkhøgskole, Sigrid Røyseng, stipendiat i samfunnsvitenskap på University College London, Katey Warren, kulturkritiker Anki Gerhardsen, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU Aksel Tjora og kunstnerisk leder i Tabanka Dance Ensemble Thomas Talawa Prestø.
Velkommen til 120 minutter med gode argumenter. Frilanstreffet er gratis, men påmelding er obligatorisk! Du melder deg på her:
https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_ObstfcYCSo2cZSXDG9HGpA
Overveldende interesse for SKUDAs mentorinpgrogram
I april utlyste vi 15-20 plasser til det sjette kullet i vårt mentoringprogram som varer i ett år fra august 21 til august 22.
Hele 41 scenekunstnere søkte. Tusen takk for interessen! Alle søkere får svar på søknaden i løpet av juni.
SKUDA startet med mentoringprogram i 2013 og nærmere 100 scenekunstnere i etableringsfasen har hatt mentorer blant SKUDAs kunstnere i til nå fem kull.
AFF ved Elisabeth Østrem er vår samarbeidspartner og faglige bidragsyter i programmet.