I dette nyhetsbrevet får du vår oppdatering på flere aktiviteter og hendelser.
God lesing!
Kunstnermeldingen «Kunstnarkår» behandlet i Stortinget
I juni 2023 kom den tredje kunstnermeldingen i Norge, Meld.St. 22 Kunstnarkår. Da var det 27 år siden den forrige «Kunstnarane» og 47 år siden den første kunstnermeldingen «Kunstnerne og samfunnet.»
Kunstnermeldingene er politiske dokumenter som peker retning for kunstnerpolitikken i årene framover.
Stortinget familie- og kulturkomité behandlet "Kunstnarkår" med åpne høringer og avga sin skriftlige innstilling til meldingen 27. februar. Meldingen ble nylig debattert i Stortinget den 19. mars. SKUDA har arbeidet politisk siden meldingen kom i juni i fjor, fordi den opprinnelige teksten i kunstnermeldingen ga et misvisende bilde av vår virksomhet. Vi er glade for at hele familie- og kulturkomiteen på Stortinget støtter en felles tekst om SKUDA i sin innstilling til kunstnermeldingen, noe som er av stor betydning for vår virksomhet.
I den nye teksten fremheves det klart hva SKUDA står for og den rollen vi spiller som arbeidsgiver for kunstnere.
«Vi ønsker å takke politikerne for godt arbeid med kunstnermeldingen der de har holdt åpen høring og møter slik at mange har kunnet gi innspill», sier daglig leder i SKUDA, Tone Øvrebø Johannessen.
I debatten om meldingen understreket flere politikere betydningen av SKUDA og den funksjonen vi har som arbeidsgiver. Dette viser en bred politisk forståelse og støtte til vår virksomhet.
«Kunstnere er fundamentet som kunstner- og kulturpolitikken bygger på. En styrket kunstnerpolitikk er nødvendig fordi kunstnerne gjennom sitt kunstneriske virke bidrar til at vi kan utvikle oss, bli utfordret og gi oss opplevelser som kan styrke oss som mennesker», sier Øvrebø Johannessen.
Fagsamtale om kunstnerskap og foreldreskap
Torsdag 2. mai kl 12 på Gamle Munch arrangerer SKUDA og Oslo teatersenter en fagsamtale om hvordan man som kunstner balanserer kunsten med livet som forelder.
Frilanslivet som scenekunstner er gjerne et yrkesliv preget av uforutsigbarhet og ustabile arbeidskår. Samtalen skal dreie som den praktiske jussen rundt det å få barn og de konkrete erfaringer ulike scenekunstnere har gjort seg rundt eget kunstuttrykk og tidsbruk, som følge av foreldreskap. Når barnet kommer inn i livet skaper dette forandringer, både i kunstuttrykk og forutsigbarhet. Scenekunst er et kroppslig uttrykk og kroppens transformasjon om mulighet for å kunne ta samme type jobber kan endre seg raskt. Samtidig har man som scenekunstner mulighet til være sammen med barnet og en fleksibilitet andre arbeidstagere ofte ikke har.
Velkommen til fagsamtale om kunstnerskap og foreldreskap! Vi byr på kaffe, vafler og er et møtepunkt for kollegaer i feltet. Arrangementet er initiert av Oslo teatersenter, og er i samarbeid med Skuespiller- og danseralliansen og CREO.
Årsrapporten 2023
Ønsker du en oversikt over arbeidet vi gjorde i året som gikk?
Nå ligger årsrapporten for 2023 tilgjengelig på våre nettsider. Vi hadde flere store internasjonale kursholdere på besøk, samtidig som vi gjorde noen fine nasjonale samarbeid som vi er veldig stolte av det året. Flere av våre ansatte mottok priser og vi har gjort en innsats på det politiske arbeidet vi ser positive resultater av nå.
Meet & Greet – Når skuespillere og castere møtes
Tidligere denne måneden møtte 40 skuespillere og 9 castere under arrangementet Meet & Greet- et bransjetreff og møtepunkt, for å bli litt bedre kjent. Det ble en lang dag og vi er veldig fornøyde med at det gikk så fint som det gjorde.
Takk til initiativtagerne Norsk Skuespillersenter og Norsk Skuespillerforbund for et veldig fint samarbeid, og takk til alle castere som kom Stella Casting, Cannibal Casting, Fri Film Casting, Løkka Casting, Saga Casting, Camilla Casting, Kampen Casting og Yngvill Kolset Haga og Ellen Michelsen Casting.
Fokus på likestilling og inkludering av scenekunstnere med funksjonsnedsettelser
I høst tok SKUDA initiativ til en viktig utredning for å fremme likestilling av scenekunstnere med funksjonsnedsettelser i bransjen. Dette tiltaket er en del av vårt ønske om å bidra til et mer inkluderende arbeidsliv, i tråd med regjeringens mål.
Utredningen er planlagt ferdigstilt i desember 2024, med mål om implementering av ansettelsesstrategier fra 2025. Dette er også prioritert i SKUDAs årlige søknad om driftsmidler fra Kulturdirektoratet. Utredningens mandat er:
- Utrede mulighetene for ansettelse av scenekunstnere med funksjonsnedsettelse(r) i Skuespiller- og danseralliansen.
- Utrede mulighetene for opptak av scenekunstnere med funksjonsnedsettelse(r) i Skuespiller- og danseralliansens mentoringprogram.
Utredningens virksomhetsmål:
- Representativitet og mangfold. Ikke diskriminerende ansettelser av scenekunstnere i SKUDA, og ved opptak i SKUDAs mentoringprogram.
Utredningens effektmål:
- Økt likestilling og representativitet på norske scener. Styrket kulturforståelse. Styrket profesjonalitetsforståelse. Styrket kvalitetsforståelse. Styrket økonomiske levekår og arbeidsliv for scenekunstnere med funksjonsnedsettelse.
Parallelt Prosjekt: Et treårig prosjekt er satt i gang for å øke kunnskapen om feltet, synliggjøre utfordringer og muligheter, og styrke tverrsektorielt samarbeid. Prosjektet inkluderer nasjonale og internasjonale nettverksmøter, kompetansehevende tiltak, og åpne seminarer.
Prosjektets første arrangement, seminaret «Verdien av funksjonsmangfold - Likestilling av scenekunstnere med funksjonsnedsettelser i norsk arbeidsliv", gjennomføres 13. juni på Det Norske Teatret under Heddadagene 2024.
SKUDA fortsetter å arbeide for en mer inkluderende kultursektor, og vi ser frem til de positive endringene disse initiativene vil bringe.
Avtakking
Den 23. april markerte vi det siste styremøtet i denne perioden. Dette møtet var spesielt, ettersom vi tok farvel med flere dyktige styre- og varamedlemmer som har betydd mye for vår organisasjon.
Vi hadde gleden av å takke av følgende medlemmer for deres innsats og bidrag i styret:
- Gunnar Thon Lossius og Nina Lill Svendsen, begge styremedlemmer som har vært viktige støttespillere i utviklingen av SKUDA.
- Solveig Laland Mohn, som har representert de ansatte med stor integritet og engasjement.
- Varamedlemmene Lars Jacob Holm og Silje Storstein, henholdsvis 1. og 2. vara, har også vært uvurderlige i sitt arbeid og støtte.
Under møtet ble det delt ut blomster og en varm takk til hver enkelt for deres bidrag.
Til stede på møtet var Gunnar Thon Lossius, Nina Lill Svendsen, og Lars Jacob Holm. Dessverre kunne ikke Solveig Laland Mohn og Silje Storstein delta.