Fond for utøvende kunstnere deler hvert år ut Rolf Gammlengs priser for fortjenestefull innsats ved innspillinger og/eller i sceniske forestillinger. Det deles ut åtte priser og i år var det Jens Trinidad som mottok danserprisen.
Jens Trinidad har vært ansatt i Skuespiller- og danseralliansen siden 2018.
Jens er født og oppvokst i Oslo, og har sin bakgrunn fra X-Ray Ungdomskulturhus hvor han startet å danse på slutten av 90-tallet. Med røtter i hiphop og house jobber han både i det urbane feltet og innen samtidsdans. Gratulerer så mye med pris Jens!
Hva tenkte du da du fikk vite om prisen og da du mottok den?
- Veldig overraska og glad. Og stolt av å være en del av gamling...gamleng gjengen. <3
Hva betyr det for deg å få en slik heder?
- En skikkelig hyggelig anerkjennelse. Og er ydmyk for at jeg har så mange gode og inspirerende kollegaer/venner som har både gitt meg muligheter og kunnskap. De/dere vil jeg så gjerne takke.
Men jeg må si at selve utdelingskvelden vil jeg huske veldig godt. Det er ekstra spesielt å dele denne kvelden med så mange bra mennesker og kunstnere, samt at FFUK varter opp og man føler seg skikkelig hedra den dagen.
Hva og hvem jobber du med akkurat nå?
- Denne høsten har jeg vært heldig som har fått spille og reise en del med mine egne og andres (fantastiske) prosjekter, som har vært veldig givende, men også litt «heart-breaking» når man må reise så mye fra barna.
Akkurat nå pusler jeg med mye admin og det som kommer med å være frilanser, men har også gitt meg selv husarrest sånn at jeg kan ha mer tid hjemme med familien. Jeg er så heldig og priviligert som er i SKUDA, der jeg har mulighet til å gjøre akkurat dette som jeg trenger og behøver. Tid til å tenke, evaluere, prosessere og ikke produsere.
- Hva er viktig for deg når du skaper og utøver i egne produksjoner?
For meg funker det aller best når jeg først kommer meg ut på gulvet. Der alle tanker, ideer, passion og følelser knyttet til et prosjekt, kan få en kropp. Og at jeg kjenner at hele kroppen er med ut på gulvet. Å ha noen øyne innom studio/på prøver er en viktig investering.
- Hva betyr SKUDA inn i din frilanskarriere?
Trygghet, men jeg vet jo at det kanskje ikke varer for evig. Men at man får overskudd til å drive videre, og arbeide både kreativt og fysisk. Og det jeg nevner med at jeg kan lene meg hos SKUDA mellom prosjekter og forestillinger, slik at jeg kan restituere og/eller fokusere på hverdagslige og familie-oppgaver og relasjoner. Jeg tror disse restitusjonspausene har gitt meg energi til å kunne hoppe fra prosjekt til prosjekt, uten å være redd for at kroppen og hodet ikke skal tåle det.
- Hva er dine ønsker for kunst- og kulturlivet framover?
Mere midler og bedre vilkår for alle som vil være kunstner på heltid.
Den kortsiktige tankegangen om sparing og nedkutting i kulturen er så tragisk og dum! Kostnadene og konsekvensene for et fattigere kunst - og kulturtilbud er mye større enn hva de skulle «spare» inn.
Om Jens Trinidad:
Jens er født og oppvokst i Oslo, og har sin bakgrunn fra X-Ray Ungdomskulturhus hvor han startet å danse på slutten av 90-tallet. Med røtter i hiphop og house jobber han både i det urbane feltet og innen samtidsdans. Han har blant annet jobbet med Panta Rei Danseteater, Elle Sofe Henriksen, Homan Sharifi/Impure Company, Camilla Tellefsen, Belinda Braza, Trust Dance Theatre (Sør-korea), Fredrik Benke Rydman (Svergie) og Emmanuelle Lephân/Tenticle Tribe (Canada).
I 2015 var han Dansens Dager-ambassadør og fikk tildelt Statens Kunsterstipend for yngre nyetablerte kunstnere (2015-2017). I tillegg til å være utøvende danser underviser han også i streetdans på bl.a Kunsthøgskolen i Oslo, Edvard Munch, Proda, Norges Dansehøgskole og hatt workshops for Carte Blanche. Han har koreografert flere egne stykker for danseutdanninger i Norge, samt vist egne stykker på Scenehuset og Urban Moves Festival.
I 2024 har Jens vist sin egenproduksjon Shout på en rekke scener rundt i landet. Han har i år blant annet jobbet med Elle Sofe Sara, Anne Golberg Stavn, Harald Beharie, Bananaz og Jon Filip Fahlstrøm.
Les mer om Jens på hans nettside
Foto artikkel: Rina Abantao
Foto prisutdeling: Vidar Ruud