Skrevet mandag, 21 Desember 2020

Nyhetsbrev desember

Nyhetsbrev desember

Nyhetsbrev desember
I verdens nordlige strøk markeres Vintersolverv førstkommende mandag. Årets mørkeste tid og korteste dag markeres før sola «snur» og dagene igjen strekker seg til å bli lengre. Vi er en av mange organisasjoner som har kjent på at dette har vært et spesielt år. Sammen med våre kolleger i bransjen har vi delt en tilstand av unntak fra den normalen vi kjenner, eller kjente. Og vi er spent på hvordan verden kommer til å se ut om et halvt år når vi skal markere Sommersolverv. Vi håper på scenelys i danse- og teatersalene over hele landet, for vi savner å se levende scenekunst. Men, for de neste ukene blir det også koselig med lys fra julestjerner i vinduene og ild i peisen.
 
Kjære leser, dette blir årets siste nyhetsbrev. I dette nyhetsbrevet kan du lese om årets siste Mentoringsamling. Vi har også gjort en oversikt over våre kommende arrangementer og løfter frem et par av disse.

Mentoringprogrammet med digital sluttsamling
I 2020 har SKUDA holdt femte kull i mentoringprogrammet. 20 yngre scenekunstnere har hatt hver sin mentor blant SKUDAs ansatte kunstnere. Som mye annet måtte også samlingene i programmet gå fra en fysisk start 6. januar til digitale samlinger i april, juni, september og desember.
7.12 holdt vi sluttsamling på Zoom. Her ble det jobbet med adeptenes læringshistorier i mindre grupper, og hvert mentor-adeptpar lukket sin relasjon. 
Vi opplever som arrangør at dette programmet betyr svært mye for den enkelte kunstners personlige utvikling. Covid-19 har satt kulturlivet på en hard prøve og frilans scenekunstnere har stått i usikkerhet og utrygghet. I år har det derfor vært spesielt viktig å ha hatt en erfaren kollega som mentor i 2020, noe vi i SKUDA er glade for å kunne bidra til. AFF ved Elisabeth Østrem har hatt ansvar for det faglige innholdet i programmet som er av høy kvalitet.
 
Neste kull i programmet håper vi å kunne starte i august 2021. Endelig beslutning gjøres i forbindelse med SKUDAs arbeidsbudsjett for 2021. Utlysning vil skje på våren, følg med på våre sosiale medier, nyhetsbrev og nettsiden.

Mentoringprogrammets mål er å styrke frilans skuespillere og dansere i deres karriereutvikling og bidra til profesjonalisering på scenekunstområdet.
Fokus i programmet vil være innenfor disse områdene.

  • Øke trygghet i frilanssituasjonen som profesjonell danser/skuespiller
  • Beholde og utvikle motivasjon i frilanssituasjonen
  • Bevisstgjøre eget ansvar for egen karriereutvikling
  • Utvide kunnskap om bransjen man arbeider i, og utvikle forståelse for prosesser og rammevilkår neste, eventuelt følg med

Kommende arrangementer
Vi håper selvsagt at Covid-19 ikke skal være med oss veldig langt inn i 2021, men for å være på den sikre siden legger vi opp til at flere av kursene blir digitale og håper vi kan bidra med godt innhold.
 
Administrativ gavepakke
Bak enhver kunstnerkarriere, ligger det mye administrasjon. Sammen med Musikkteaterforum og Norsk Skuespillersenter, har vi laget en gavepakke av tre administrative workshops, som en god start på det nye året.

  • Fagkonsulent hos oss Rudi Skotheim Jensen, holder et nytt digitalt kurs innen budsjettering og Excel for nybegynnere 21. & 22. januar, strategisk plassert rett i forkant av neste søknadsfrist hos Kulturrådet.
  • For dere som ønsker å utforske eller fordype dere i å produsere egen forestilling, vil produsent Kjetil Falkum trinnvis ta dere gjennom hele prosessen 9. 10. &11. februar.
  • Økonomen Fred Radenbach og forbundsleder Knut Alfsen fra Norsk Skuespillerforbund slår seg sammen for å hjelpe deg gjennom den årlige skattemeldingen den 3.mars.

Screendance
Sammen med PRAXIS Oslo har vi invitert filmskaper- og dansekunstner David McCormick, som blant annet jobbet med kompanier som Richard Alston Dance Company og DV8 Physical Theatre for å nevne noen, i tillegg til at han underviser ved Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance i London. David skal holde et online videokurs med fokus på dans, som går over 7 uker, en dag i uken.
 
Åpent hus i Welhavensgate 1
Fredag 8. januar gjennomfører vi sammen med våre gode naboer Norske Dansekunstnere, Norsk Skuespillerforbund og Norsk Skuespillersenter, det årlige Åpent Hus arrangementet, denne gangen digitalt. Vi ønsker deg velkommen til oss.  Les mer om dette her. https://www.facebook.com/events/268881524540371
 
Webinar i regi av Et Langt Liv i Scenekunsten- nettverk for erfaringsutveksling og kompetanse
I dette webinaret, forsøker vi å gi et tilbakeblikk på 2020 for å forstå bedre prosessen vi har vært igjennom. Med det som utgangspunkt, har vi invitert foredragsholdere som kan snakke om omstillingsprosesser og unntakstilstand. Avslutningsvis ser vi på fremtidsprognosene, der vi basert på det vi vet, undersøker hvilken alternativ fremtid vi kan forvente oss å se scenekunstbransjen gå inn i.
Nettverket består av samarbeidspartnerne Musikkteaterforum, Norsk Skuespillersenter, PRODA - Profesjonell Dansetrening, CODA Oslo International Dance Festival, PRAXIS Oslo og Skuespiller- og danseralliansen.