Skrevet tirsdag, 03 mai 2022

Nyhetsbrev Mai

Nyhetsbrev Mai

Vi er nok ikke de eneste som opplever at tiden flyr, når vi allerede nå er i mai.

Denne måneden ønsker vi å takke noen fine medlemmer av styret som trer ut etter å ha fulgt oss i mange år. Vi har fått ferdig en kort video av kompetanseprosjektet som preget vår virksomhet i 2021. Den summerer opp mye av arbeidet vi gjennomførte da. Vi fikk dokumentert seminaret om Stemmehelse, dersom du gikk glipp av det. Til slutt vil vi minne om bransjesamtalen som arrangeres under Heddadagene. God lesing. 

 

 

 

 

Avtroppende styremedlemmer

Skjermbilde 2022-05-03 kl. 10.44.47

Vi ønsker å takke for fantastisk innsats:

Hauk Heyerdal har fulgt oss lenge. I sin tid som forbundsleder i Norsk Skuespillerforbund var han med å arbeide frem oppstart av Skuespiller- og danseralliansen. Han har sittet som styremedlem fra 2012 og fra 2018 har han vært styreleder, og har bidratt sterkt til det SKUDA er i dag.

Gry Kipperberg (til venstre) og Johanne Fossheim (til høyre) er ansatte kunstnere i SKUDA. Gry har sittet som ansattes representant siden 2016 med Johanne som andrevara siden 2018.

 

Det nye styret består av:

Styreleder Per Emil Grimstad
Styremedlemmene: Anna Dworak, Karen Foss, Solveig Laland Mohn, Nina Lill Svendsen og Gunnar Thon Lossius
Varamedlemmene: Ingvild Hellum, Hooman Sharifi, Ingunn Beate Strige Øyen, Lars Jacob Holm og Silje Storstein.

 

Videodokumentasjon av Kompetanseprosjektet

Vinteren 2020 ble kulturbransjen stengt ned som et tiltak for å begrense spredningen av covid-19. Resultatet var nesten full arbeidsstopp for scenekunstnere. Et alternativ for oss som arbeidsgiver, ble da å styrke kompetansen hos de kunstneriske ansatte, og vi initierte med det Kompetanseprosjektet 2021. Prosjektet skulle nå både ansatte i tillegg til andre kollegaer i bransjen. Prosjektet bestod av to deler. Et mentoringprogram for de ansatte som gikk i hele 2021, i tillegg til fem faglige arrangementer som skulle komme hele bransjen til gode. Sistnevnte ble fem programmer fordelt på fem ulike byer og festivaler.

Hvis du ikke hadde tid til å lese rapporten vår, kan du alltids se videoen!

 

Skjermbilde 2022-05-03 kl. 10.47.51

 

Rapporten Sterkere tilbake 

Norsk kulturråd og Norsk filminstitutt leverte 25. april rapporten Sterkere tilbake til Kulturdepartementet, som skal vurdere rapporten og hvilke tiltak de skal satse på for å styrke kunst- og kultursektoren i gjenoppbyggingen etter pandemien.

I rapportens forslag til tiltak står det en omtale om å satse videre på alliansemodellen. Skuespiller- og danseralliansen er glad for at NKR og NFI ser verdien av allianse-modellen. SKUDA er i år 10 år. Det viser at det har vært behov for et slikt tiltak for skuespillere og dansere lenge før pandemien slo til. Vi mener allianse-modellen har en viktig plass i en helhetlig kunstnerpolitikk.

 

Seminar om stemmehelse

Skjermbilde 2022-05-03 kl. 10.49.18

Gikk du glipp av seminaret om stemmehelse? Vi har gjort opptak som er vel verdt å se dersom du sliter med sår hals eller er sliten i stemmen.

Blant foredragsholderne er Guro von Germeten doktorgradsstipendiat i musikk på Norges Musikkhøyskole. Maria Rosanna Wennersten, utdannet innen musikkteater, klassisk sang og logopedi. Maria Berglund som til daglig driver Stemmespesialisten. Jens Øyvind Loven, lege for Den Norske Opera & Ballett med spesialkompetanse i phonokirurgi (stemmebåndskirurgi) og Marius Roth Christensen vokalist i rockebandet Seigmenn, og studerte siden ved Østlandets Musikkonservatorium og Statens Operahøgskole.

Seminaret ble gjennomført i samarbeid med Musikkteaterforum i CREO! Se video her

 

Bransjesamtalen under Heddadagene (13. juni)

Kjenner du historien om hvordan Vesten gikk forbi Asia innen teknologi? I korte trekk må vi redusere problemstillingen ned til to ulike typer drikkebegre. Asia var kjent for sitt porselen av høy kvalitet, som var da tidens foretrukne drikkebeholder. I Vesten hadde vi ikke eksklusivt porselen, men drikkebegre produsert i glass, og Vesten lærte mye om glass. Dette ledet til oppfinnelsen av lesestein eller briller- som betegnes som den femte viktigste oppfinnelsen i vår tid. Grunnen; for første gang kunne millioner nyte godt syn, og det viktigste med denne historien er at de lærde kunne forske og studere lengre enn tidligere.

Moralen er, jo lengre vi har en aktiv yrkesgruppe desto større blir den faglige verdien og kompetanseutbyttet for de som kommer etter. Med det friskt i minne stiller vi spørsmålet: Tar vi vare på verdiene våre? og Hvordan står det til med aldersrepresentasjonen i scenekunst og film?

 

Bransjesamtalen arrangeres den 13. juni kl. 10:00 - 12:00 under festivalen Heddadagene, mer informasjon kommer.

 

Skjermbilde 2022-05-03 kl. 10.54.19 

 

Seminaret Musicians' and Performing Artists' health and performance - Integrating body and mind - MHPC22

Komiteen for MHPC22 ønsker å informere om at det nå er mulig å kjøpe seg Early Bird billetter til seminaret.