Skrevet tirsdag, 28 Juni 2022

Nyhetsbrev juli

Nyhetsbrev juli

Det kjennes godt å endelig kunne ha et tilnærmet normalt halvår, med etterlengtede kunst- og kulturopplevelser igjen. Dette har vært en travel måned der vi har deltatt på en rekke arrangementer i tillegg til de vi selv har arrangert.

I dette nyhetsbrevet kan du lese om at det er 10 år siden SKUDA ble stiftet. Etter sommeren planlegger vi ny søknadsrundrunde for ansettelser av kunstnere. Vi planlegger også en bransjedag for scenekunstnere i etableringsfasen i august, samtidig oppsummerer vi også bransjesamtalen vi hadde under Heddadagene om alderisme. Flere ansatte var nominerte og mottok priser under Heddadagene, disse får du en oversikt over. Vi vil gjerne introdusere deg til siste tilskudd i administrasjonen, når vi utvider med en stilling innen HR. Helt til slutt, ønsker vi å sende våre varmeste tanker til alle berørte under helgens hendelser tilknyttet PRIDE. 

Vi i administrasjonen går ut i ferie fra og med 4 juli og er tilbake i starten av august.

 

Riktig god lesning og god sommer når den tiden kommer.

 

 

 

10 år siden Skuespiller- og danseralliansen ble stiftet

 jubileums folder

 

Tenk at det har gått 10 år siden Skuespiller- og danseralliansen ble stiftet 28. juni 2012, for å bedre situasjonen for dansere og skuespillere i midlertidige ansettelser og oppdrag.

 

Siden den gang har vi:

  • Bidratt til at frilanstilværelsen, som for mange dansere og skuespillere før var kjennetegnet av usikkerhet og svingende økonomi, i dag preges betydelig mer av stabilitet, sikrere økonomi og bedrede sosiale rettigheter.
  • Gått fra 0 til 110 ansatte kunstnere – totalt har 122 vært i ordningen.
  • Skaffet oss og beholdt bred politisk støtte. Vi har jobbet opp mot fem regjeringskonstellasjoner og syv kulturministere og lyktes med å synliggjøre hvorfor akkurat denne virksomheten utgjør et viktig sikkerhetsnett for kunstnere og sikret forutsigbar finansiering til dette formålet.

På 1990- og 2000-tallet viste flere inntektsundersøkelser at dansere hadde lav inntekt av kunstnerisk arbeid og lav total inntekt. Det var en reduksjon i faste ansettelser for skuespillere, og knapt faste ansettelser for dansere utenom ved Nasjonalballetten.  

For å bøte på denne situasjonen ble det utredet oppstart av en arbeidsgiver etter modell fra TeaterAlliansen og Dansalliansen i Sverige. 

 

«Det er et variert og krevende arbeidsliv med korte ansettelser og oppdrag som preger en frilansers hverdag. Da er tilhørighet og fellesskap viktig. Vi i SKUDA løfter disse verdiene i det daglige og i et langsiktig perspektiv, og vi mener dette kan være med å sikre at kunstnerne kan skape og utøve kunst på høyt nivå. Vi mener dette er gode bidrag til bærekraftige kunstneriske karrierer.» - sier daglig leder Tone Øvrebø Johannessen

 

Vi ønsker flere skuespillere og dansere, og gjerne andre kunstnere, får mulighet til å oppleve en slik tilknytning, og samtidig opprettholde, utvikle og vokse i sine individuelle kunstneriske karrierer.

 

«Vårt mål framover er at vi om 10 år skal ha mange, mange flere ansatte kunstnere.Vi ønsker å bidra til at scenekunstfeltet er mer representativt og gjenspeiler befolkningen på en mye bedre måte enn i dag. Samtidig ønsker vi å synliggjøre frilanseres situasjon og løfte statusen for disse, og være med på å bidra til at kunstnerskap kan være bærekraftige helt frem til pensjonsalder.

I et samfunnsperspektiv bidrar Skuespiller- og danseralliansen til økt verdiskapning. Vi er med på å utjevne forskjellene opp mot faste ansettelser, legge til rette for at kunstnerne holder fokus på yrket sitt og utvikler seg innen dette, noe som igjen gir et dynamisk og rikt kulturliv.» - avrunder Tone Øvrebø Johannessen, daglig leder

 

Jubileumsmarkeringen ble gjennomført i Kronesalen på Sentralen 9. juni. Kunstneriske ansatte Ulf Nilseng hadde vertskapsrollen som Lola Rosell og loset oss gjennom taler, innslag og SKUDAS eget frilanskor som har øvd dette halvåret.

Tusen takk til alle som ble med og feiret oss!

Skjermbilde 2022-06-28 kl. 10.17.39

 2012 Skuda Stiftet2 web

Stiftelsesbildet fra venstre; Kirsti Camerer, Grete Valstad, Tone Øvrebø Johannessen, Morten Gjelten og Halldís Ólafsdóttir.

 

Ny søknadsrunde for skuespillere og danser

Instastory

Vi ønsker å utvide den kunstneriske staben og planlegger ny søknadsrunde etter sommeren. Søknadsportalen åpner 15. august og siste frist for å søke er 15. september. 

 

Søknadsrunden er aktuell for deg som jobber "frilans" som danser eller skuespiller i midlertidige ansettelser, engasjementer eller oppdrag, innen sceniske prosjekter eller film-, radio- og tv produksjoner. Dette gjelder også om du skaper og utøver i egne verk.

 

Vi oppfordrer kvinnelige dansere og skuespillere om å søke ansettelse. I tillegg oppfordrer vi dansere og skuespillere med minoritetsbakgrunn eller funksjonsnedsettelse om å søke ansettelse.

 

Som ansatt har du SKUDA som arbeidsgiver i periodene mellom kunstneriske ansettelser/engasjementer. Vi tilbyr tilhørighet, kolleger og inntekt i periodene mellom dine midlertidige ansettelser, i tillegg til muligheten for kompetansevekst. 

 

Ønsker du mer informasjon om søknaden eller søknadsprosessen? Da melder du deg på epostlisten, informasjon kommer over sommeren.

Skjermbilde 2022-06-28 kl. 10.27.48

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kræsjkurs og bransjedag for ferske scenekunstnere, 24. august

krasjkursHvordan er overgangen fra student til profesjonell scenekunstner?

Etter endt utdanning som scenekunstner, har man lært mye om det å stå på scenen, men langt mindre om hvordan man skal klare seg selv som frilanser! Dette vil vi gjerne hjelpe deg med gjennom en heldags bransjedag fullstappet med kyndige folk som kan hjelpe deg på frilansferden. Det blir foredrag og stands med ulike aktører der du kan bli kjent med. 

Blant annet kommer teatersjef Kristian Seltun ved Nationaltheatret, Guro Nagelhus Schia fra Nagelhus Schia Production, Atle Halstensen i Scenekvelder og Atle Knudsen som er regissør innen film og TV for å snakke om arbeidsmarkedet. Av stands kommer Kulturrådet, Fond for utøvende kunstnere, Norsk Skuespillerforbund, Oslo Teatersenter, Danse- og teatersentrum, Uredd v/ Davvi-Senter for Scenekunst, Danseinformasjonen, Norske Dansekunstnere, Assitej Norge med mange fler. 

Er du bedrift og ønsker å sette opp stand for å bli kjent med en ny generasjon scenekunstnere, melder du deg på her

Skjermbilde 2022-06-28 kl. 10.36.52

Skjermbilde 2022-06-28 kl. 10.37.02

 

Bransjesamtalen under Heddadagene

 Skjermbilde 2022-06-28 kl. 10.43.42

Foto Sebastian Dahl

 

13. juni samlet 53 deltagere seg for å lytte til bransjesamtalen om alderisme. Vi sender en enorm takk til foredragsholderne Toni Usman, Berit Rusten, Un-Magritt Nordseth, Ulf Nilseng, Per Erik Solem, Hilde Rustad og Melanie Fieldseth.

Debatten handler både om hva slags scenekunstnere publikum skal bli presentert for, og om hvilke historier som fortelles.

En ekstra takk til Agnete G. Haaland som moderator, som i tillegg gjorde en kjempejobb med å samle perspektiver fra arrangementet og få de publisert i Aftenposten som ble utgitt 23. juni på side 41.

 

 Skjermbilde 2022-06-28 kl. 10.46.42

NB: Videoen starter først etter ca 22 minutter, så spol frem dit.

 

Heddaprisutdelingen 19. juni

Vi ønsker å gratulere alle Heddanominerte - og vinnere. For oss var det veldig gøy å ha så mange ansatte som hadde medvirket i ulike nominerte produksjoner og kategorier. Blant vinnerne var:

 

          Beste barneforestilling Karons sandkasse, der Anne Guri Tvedt medvirket.

Av Familien Sandsund Lie, regi Torkil Sandsund – Teater Innlande.

Årets Hedda til Utvik Senior, der Kristine Myhre Tunheim, Jonas Delerud og Espen Mauno medvirket. Tekst og regi Nina Wester – av Rimfrost Produksjoner, co-produksjon ved Hålogaland Teater, i samarbeid med Nordland Teater, Vokal Nord, Festspillene i Nord-Norge og lokale mannskorister.

Heddapris for Særlig kunstnerisk innsats til StatsTeatret for prosjektet «Norge 1066-2066», der Gard B. Eidsvold er skuespiller.

 

Vi benytter også anledningen til å gratulere prisvinnerne i de to nye kategoriene:

 

Beste danseforestilling: In First Person - The Dance av Daniel Mariblanca – 71Bodies, co-produksjon BIT Teatergarasjen, Carte Blanche, Dansens Hus

Beste Musikkteaterforestilling: Mor av en nasjon av Nosizwe Baqwa, regi Zezé Kolstad – Nosizwe Baqwa i samarbeid med Riksscenen og SPKRBOX

 

Skjermbilde 2022-06-28 kl. 10.50.22

 

 Ny ansatt i SKUDA-administrasjonen

Skjermbilde 2022-06-28 kl. 10.56.24Tiden flyr, og det har allerede gått en hel måned siden administrasjonen ble utvidet fra tre til fire med Andreas Åsberg. Andreas har utdanning innen HR og personalledelse, og har jobbet med varierte oppgaver innenfor HR og personal som karriereveileder og konsulent. I tillegg har han god kjenskap til prestasjonsyrker gjennom å selv ha drevet aktivt med idrett stort sett hele livet. Nå ser han frem til å jobbe med scenekunstbransjen og med så motiverte mennesker som virkelig brenner for det de jobber med.

 

 

 

 

 

Våre varmeste tanker går til alle berørte

Vi i Skuespiller- og danseralliansen er dypt rystet og sjokkert over angrepet i Oslo natt til lørdag 25. juni. Vi føler med alle som er direkte berørte som pårørende, skadde og de som var til stede på stedene som ble angrepet. Vi slår ring rundt alle som skulle feire PRIDE og skeiv kjærlighet i en parade som ble avlyst pga den grusomme volden som ble utført den natten.

Å elske er en menneskerett.