Velg større eller mindre skrift:

For å få lest opp tekst: Merk teksten og klikk på den blå knappen over.

 

Scenekunstnere med funksjonsnedsettelse(r) har pr. i dag få eller ingen mulighet til deltakelse, utdanning eller arbeid i norsk scenekunst. Årsaken til dette er sammensatt, men kultur, systemiske hindre, tilretteleggelse, og dagens tilnærming til funksjonshindrede i et medisinsk kontra menneskerettslig perspektiv, er viktige stikkord.

Som arbeidsgiver er SKUDA bevisst sitt ansvar og sine muligheter til å påvirke utviklingen på feltet, og i lys av SKUDAs definerte samfunnsoppdrag, visjon og verdier, ønsker virksomheten å være en aktiv bidragsyter til å redusere forskjellene i samfunnet. 

Med bakgrunn i ovenstående vedtok styret i Skuespiller- og danseralliansen høsten 2023 oppstart av en utredning for å avklare mulighetene for ansettelse av 2-4 scenekunstnere med funksjonsnedsettelse(r) i SKUDA, samt opptak i SKUDAs mentoringprogram for 2-4 unge talenter. Prosjektet ble satt til tre faser, med forprosjekt 2023, utredning 2024, og oppstart 2025.

Med utgangspunkt i Kulturdirektoratets rapport «Tilgjengelige kunstnerskap» tok prosjektets ressursgruppe, bestående av Tone Pernille Østern – Professor i kunstfagdidaktikk-NTNU, Mari Storstein – regissør, Anne Grethe Solbergsosiolog/konsulent/bedriftsrådgiver, samt SKUDAs daglige leder Tone Øvrebø Johannessen og fagkonsulent Henriette Myhre, fatt på oppgaven våren 2024. 

Utredningen viste tidlig at SKUDA, gjennom utvidet samarbeid med arbeidsgiversiden har store muligheter for å påvirke kulturen i retning inkludering, likestilling og representativitet, og på samme tid øke muligheten for arbeid utenfor SKUDA for virksomhetens ansatte scenekunstnere med funksjonsnedsettelse(r).

En gjennomgang av systemiske utfordringer og muligheter i møte med Arbeids- og Velferdsdirektoratet tydeliggjorde samtidig behovet for et kunnskapsbasert oppslagsverktøy over systemiske og praktiske muligheter for tilretteleggelse for både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, hvorpå Norsk teater- og orkesterforening, etter forslag fra SKUDA, påtok seg ansvaret med å utvikle en kunnskapsmanual rettet mot norsk scenekunst og kulturliv.

I SKUDAs søknad til Kulturdirektoratet om driftsmidler for 2025 ble prosjekt SKUDA FUNKIS lagt inn som 1 av 3 satsningsområder. Da virksomheten ikke er sikret ekstra bevilgninger har vi parallelt utredet andre løsninger for gjennomføring som sikrer finansiering av funkis- ansettelser og opptak i mentoringprogrammet for unge talenter. 

Talent Norge pekte seg tidlig ut som en naturlig samarbeidspartner, og et fullskala talentprogram er fra høst 2024 i planleggingsfasen. 

Programmet SKUDA FUNKIS TALENT retter seg mot scenekunstnere med funksjonsnedsettelse av fysiske, mentale, intellektuelle eller sensoriske funksjoner, og basert på gjeldende utøveres muligheter i utdanning og arbeidsliv vil programmet få egne kriterier for ansettelse og arbeid. Programmet vil tilrettelegge for arbeid ut i feltet gjennom avtaler med sektoren, og tilby kompetanseutvikling fra nasjonale/internasjonale fagmiljøer rettet mot utøvende (danser/skuespiller) og skapende kunstnere (koreograf/regissør), en til en mentoring, coach og karriererådgiving mm.

Fra 2024 – 2026 arrangeres også et fagseminar rettet mot arbeidsgiversiden, i samarbeid med Norsk Teater- og Orkesterforening, Coda festivalen/Dansens Hus, DansiT koreografisk senter og Heddadagene. 

Hovedmålsettingen til SKUDA FUNKIS TALENT er å sikre økt representasjon på norske scener gjennom inkludering og likestilling av scenekunstnere med funksjonsnedsettelse i norsk scenekunst.

Programmet er unikt i sitt slag, det er godt forankret i SKUDAs strategi, visjon og verdier, samt FNs bærekraftsmål, og det ivaretar muligheten for utvikling av bærekraftige karrierer for alle utøvende kunstnere i Norge.

 

 

 


 

SEMINAR HEDDADAGENE 2024: VERDIEN AV FUNKSJONSMANGFOLD

  Likestilling av scenekunstnere med funksjonsnedsettelser i norsk arbeidsliv

Seminaret er et samarbeid mellom Norsk Teater og Orkesterforening, CODA Oslo International Dance Festival, DansiT Koreografisk senter, og Skuespiller- og danseralliansen. 

Norsk scenekunst har gjennom de siste 15 årene vist et stort engasjement for å løfte mangfoldsperspektivet på norske scener. Satsningen har resultert i utvidede kunstneriske perspektiver, at nye historier fortelles, og gitt opphav til et større kreativt mangfold som i dag anses som en naturlig del av den norske scenen.

Samtidig vet vi at scenekunstnere med funksjonsnedsettelse i dag er sterkt underrepresentert i norsk arbeidsliv, ifølge rapporten Tilgjengelige kunstnerskap? fra 2023. Hvilke utfordringer ligger til grunn for manglende inkludering og likestilling for kunstnergruppen, hvilke tiltak må gjennomføres for å oppnå større representativitet på norske scener, og hvordan tilrettelegge for og gjennomføre disse?

Med åpent sinn dykker seminaret ned i tematikkens ulike utfordringer og perspektiver, med mål om økt forståelse for og kunnskap om hvordan vi i fellesskap kan styrke økt funksjonsmangfold og anti-diskriminering i norsk scenekunst og arbeidsliv.




Våre eiere

sponsor-01 sponsor-2  sponsor-3

Besøk oss på:

           

22 46 15 35
post@skuda.no
 
 

SKUESPILLER- OG DANSERALLIANSEN AS
Brenneriveien 5, 0182 Oslo
org.nr. 998 627 893


Content © Skuda.no. Webdesign ©2023-24 Web Norge.