Velg større eller mindre skrift:

For å få lest opp tekst: Merk teksten og klikk på den blå knappen over.

 

Scenekunstnere med funksjonsnedsettelse(r) har pr. i dag få eller ingen mulighet til deltakelse, utdanning eller arbeid i norsk scenekunst. Årsaken til dette er sammensatt, men kultur, systemiske hindre, tilretteleggelse, og dagens tilnærming til funksjonshindrede i et medisinsk kontra menneskerettslig perspektiv, er viktige stikkord.

Som arbeidsgiver er SKUDA bevisst sitt ansvar og sine muligheter til å påvirke utviklingen på feltet, og i lys av SKUDAs definerte samfunnsoppdrag, visjon og verdier, ønsker virksomheten å være en aktiv bidragsyter til å redusere forskjellene i samfunnet. 

Med bakgrunn i ovenstående vedtok styret i Skuespiller- og danseralliansen høsten 2023 oppstart av en utredning for å avklare mulighetene for ansettelse av 2-4 scenekunstnere med funksjonsnedsettelse(r) i SKUDA, samt opptak i SKUDAs mentoringprogram for 2-4 unge talenter. Prosjektet ble satt til tre faser, med forprosjekt 2023, utredning 2024, og oppstart 2025.

Med utgangspunkt i Kulturdirektoratets rapport «Tilgjengelige kunstnerskap» tok prosjektets ressursgruppe, bestående av Tone Pernille Østern – Professor i kunstfagdidaktikk-NTNU, Mari Storstein – regissør, Anne Grethe Solbergsosiolog/konsulent/bedriftsrådgiver, samt SKUDAs daglige leder Tone Øvrebø Johannessen og fagkonsulent Henriette Myhre, fatt på oppgaven våren 2024. 

Utredningen viste tidlig at SKUDA, gjennom utvidet samarbeid med arbeidsgiversiden har store muligheter for å påvirke kulturen i retning inkludering, likestilling og representativitet, og på samme tid øke muligheten for arbeid utenfor SKUDA for virksomhetens ansatte scenekunstnere med funksjonsnedsettelse(r).

En gjennomgang av systemiske utfordringer og muligheter i møte med Arbeids- og Velferdsdirektoratet tydeliggjorde samtidig behovet for et kunnskapsbasert oppslagsverktøy over systemiske og praktiske muligheter for tilretteleggelse for både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden, hvorpå Norsk teater- og orkesterforening, etter forslag fra SKUDA, påtok seg ansvaret med å utvikle en kunnskapsmanual rettet mot norsk scenekunst og kulturliv.

I SKUDAs søknad til Kulturdirektoratet om driftsmidler for 2025 ble prosjekt SKUDA FUNKIS lagt inn som 1 av 3 satsningsområder. Da virksomheten ikke er sikret ekstra bevilgninger har vi parallelt utredet andre løsninger for gjennomføring som sikrer finansiering av funkis- ansettelser og opptak i mentoringprogrammet for unge talenter. 

Talent Norge pekte seg tidlig ut som en naturlig samarbeidspartner, og et fullskala talentprogram er fra høst 2024 i planleggingsfasen. 

Programmet SKUDA FUNKIS TALENT retter seg mot scenekunstnere med funksjonsnedsettelse av fysiske, mentale, intellektuelle eller sensoriske funksjoner, og basert på gjeldende utøveres muligheter i utdanning og arbeidsliv vil programmet få egne kriterier for ansettelse og arbeid. Programmet vil tilrettelegge for arbeid ut i feltet gjennom avtaler med sektoren, og tilby kompetanseutvikling fra nasjonale/internasjonale fagmiljøer rettet mot utøvende (danser/skuespiller) og skapende kunstnere (koreograf/regissør), en til en mentoring, coach og karriererådgiving mm.

Fra 2024 – 2026 arrangeres også et fagseminar rettet mot arbeidsgiversiden, i samarbeid med Norsk Teater- og Orkesterforening, Coda festivalen/Dansens Hus, DansiT koreografisk senter og Heddadagene. 

Hovedmålsettingen til SKUDA FUNKIS TALENT er å sikre økt representasjon på norske scener gjennom inkludering og likestilling av scenekunstnere med funksjonsnedsettelse i norsk scenekunst.

Programmet er unikt i sitt slag, det er godt forankret i SKUDAs strategi, visjon og verdier, samt FNs bærekraftsmål, og det ivaretar muligheten for utvikling av bærekraftige karrierer for alle utøvende kunstnere i Norge.

 

 

 


 

SEMINAR HEDDADAGENE 2024: VERDIEN AV FUNKSJONSMANGFOLD

  Likestilling av scenekunstnere med funksjonsnedsettelser i norsk arbeidsliv

mangffaceeventstr

 

 

Seminaret er et samarbeid mellom Norsk Teater og Orkesterforening, CODA Oslo International Dance Festival, DansiT Koreografisk senter, og Skuespiller- og danseralliansen. 

Norsk scenekunst har gjennom de siste 15 årene vist et stort engasjement for å løfte mangfoldsperspektivet på norske scener. Satsningen har resultert i utvidede kunstneriske perspektiver, at nye historier fortelles, og gitt opphav til et større kreativt mangfold som i dag anses som en naturlig del av den norske scenen.

Samtidig vet vi at scenekunstnere med funksjonsnedsettelse i dag er sterkt underrepresentert i norsk arbeidsliv, ifølge rapporten Tilgjengelige kunstnerskap? fra 2023. Hvilke utfordringer ligger til grunn for manglende inkludering og likestilling for kunstnergruppen, hvilke tiltak må gjennomføres for å oppnå større representativitet på norske scener, og hvordan tilrettelegge for og gjennomføre disse?

Med åpent sinn dykker seminaret ned i tematikkens ulike utfordringer og perspektiver, med mål om økt forståelse for og kunnskap om hvordan vi i fellesskap kan styrke økt funksjonsmangfold og anti-diskriminering i norsk scenekunst og arbeidsliv.




Våre eiere

sponsor-01 sponsor-2  sponsor-3

Besøk oss på:

           

22 46 15 35
post@skuda.no
 
 

SKUESPILLER- OG DANSERALLIANSEN AS
Brenneriveien 5, 0182 Oslo
org.nr. 998 627 893


Content © Skuda.no. Webdesign ©2023-24 Web Norge.
Lagre
Brukerpreferanser for informasjonskapsler
Vi bruker informasjonskapsler for å sikre at du får den beste opplevelsen på nettstedet vårt. Hvis du avslår bruken av informasjonskapsler, kan det hende at denne nettsiden ikke fungerer som forventet.
Aksepter alle
Avslå alle
Sporing
Quantcast
Aksepter
Avvis
Analytics
Verktøy som brukes til å analysere dataene for å måle effektiviteten til et nettsted og for å forstå hvordan det fungerer.
Google Analytics
Aksepter
Avvis
Annonsering
Hvis du godtar, vil annonsene på siden bli tilpasset dine preferanser
Google Ad
Aksepter
Avvis